شاید برای شما اتفاق بیفتد که در حین استفاده از ماشین لباسشویی لرزش و تکان های شدید ،توجه شما را جلب کند.این لرزش و تکان ها گاهی به حدی شدید است که ممکن است ماشین لباسشویی حرکت کند و به وسط آشپزخانه بیاید!! مسلما این اتفاق باعث نگرانی شما می شود و شاید این سوال برایتان ایجاد شود که دلیل لرزش ماشین لباسشویی چیست و چه راه حل هایی برای آن وجود دارد.در اینجا ما به بررسی دقیق دلایل لرزش وتکان های شدید ماشین لباسشویی می پردازیم تا شما عزیزان آگاهی لازم را به دست آورید و در برخی موارد شاید خودتان قادر به برطرف کردن مشکل باشید.
بهتر است بدانید که این صدا ها و لرزش ها و تکان ها گاهی به دلیل استفاده ی نادرست شما از ماشین لباسشویی می باشد و گاهی نیز ممکن است به دلیل مشکلات فنی ماشین لباسشویی باشد.
در این مقاله ما قصد داریم تا دلایل این لرزش ها و تکان های ماشین لباسشویی را برای شما بازگو کنیم تا در این باره اطلاعاتی در دست داشته باشید. شاید برخی از افراد به این موضوع بیاندیشند که مارک های متفاوت با هم فرق دارند.
این حرف درست است اما اکثرا نوع مشکلات ایجاد شده به یک صورت می باشد شاید اندکی در اجزاء و نحوه ی کارکرد فرق داشته باشند که با توضيح در این بخش می توان اکثر ماشین های لباسشویی دارای لرزش را عیب یابی کرد.
تراز نبودن ماشین لباسشویی
- یکی از مهمترین علل لرزش ماشین لباسشویی می تواند تراز نبودن ماشین لباسشویی باشد. گاهی ممکن است ماشین لباسشویی در اثر طی کردن مراحل شستشو دچار لرزش شود ولی تراز نبودن ماشین لباسشویی در واقع دلیل اصلی می باشد.
- رفع این مشکل بسیار آسان می باشد و شما می توانید پایه های تراز کننده ماشین لباسشویی را کمی جابجا کرده و بپیچانید تا به تراز برسد.
- برای مشخص شدن تراز یا نا تراز بودن ماشین لباسشویی می توانید از دستگاه های تراز دستی، یک لیوان آب و یا به صورت چشمی این کار را انجام دهید.توجه داشته باشید که شیب سطحی که لباسشویی روی آن قرار میگیرد باید زیر 10%باشد.
- همچنین اگر ماشین لباسشویی را به تازگی خریداری کرده اید بهتر است دقت داشته باشید در قسمت پشت ماشین لباسشویی یک پیچ ترنسلیت وجود دارد که دیگ و بدنه را به هم محکم می کند تا حین حمل و نقل لق نخورد و اگر این پیچ بعد از جاگذاری در منزل باز نشود می تواند لرزش و تکان ماشین لباسشویی را بیشتر کند.
تنظیم پایه های ماشین لباسشویی
کابین ماشین لباسشویی بر روی چهار عدد پایه قرار دارد.این پایه ها به قسمت کف لباسشویی پیچ شده اند و باعث در گیر شدن لباسشویی با سطحی که بر روی آن قرار دارد می شود.اگر لباسشویی تراز نباشد در حین کار کردن(معمولا در مرحله خشک کن) می لرزد و شما با پیچاندن دوپایه جلویی (در جهت باز یا بسته کردن) می توانید لباسشویی را تراز کنید.
- پایه ها از جنس لاستیک بوده و به همین دلیل اصطکاک خوبی با سطح ایجاد می کنند. ممکن است قسمت لاستیکی پایه به مرور زمان پوسیده و دچار خوردگی شود.در این حالت پایه ها قادر به ثابت نگه داشتن کابین لباسشویی نخواهند بود و لباسشویی می لرزد و اغلب به حرکت در می آید.برای رفع مشکل باید در جهت تعویض پایه ها اقدام کنید.
پایه های پشتی ممکن است به صورت دستی و یا به صورت خودکار تنظیم شود. اگر تنظیم پایه های پشت نیز به صورت دستی باشد در این صورت باید ماشین لباسشویی را به سمت جلو خم کنید و پایه ها را به صورت دستی تنظیم نمایید و بعد از قفل دوباره ماشین لباسشویی را در سرجای خود قرار دهید.
- در صورتی که تنظیم آن خودکار باشد فقط نیاز است بعد از تنظیم پایه های جلویی ماشین لباسشویی را از پشت به سمت جلو خم کرده و سپس در جای خود قرار دهید. در این صورت پایه های عقبی نیز خود به خود تنظیم می شوند.
- در صورتی که پایه ها دچار شکستگی و یا ترک شده باشند بهتر است در این شرایط پایه ها به موقع تعویض شوند.
نا متعادل بودن بار ماشین لباسشویی
یکی دیگر از دلایلی که باعث ایجاد لرزش در ماشین لباسشویی می شود یکنواخت نبودن لباس های داخل لباسشویی است.اگر لباس ها بصورت یک نواخت و متعادل داخل دیگ لباسشویی پخش نشوند لباسشویی از حالت تعادل خارج می شود.برای ایجاد تعادل لباس ها را بصورت یکنواخت در داخل دیگ قرار دهید. از انداختن پتو و پرده های بزرگ در داخل لباسشویی جدا خودداری کنید ،چون لباسشویی هرگز به حالت بالانس نمی رسد و به شدت می لرزد. همچنین اگر بیشتر از حد متعارف در ماشین لباسشویی لباس بریزید و دیگ لباسشویی سنگین شود امکان لرزش در لباسشویی بوجود می آید.بنابر این قبل از روشن کردن لباسشویی به نوع و مقدار لباسی که در داخل آن قرار می دهید توجه کنید.
- بهتر است از این موضوع باخبر باشید که ماشین لباسشویی هنگامی که دارای بار متعادل می باشد شما باید به صورت دستی بار ماشین لباسشویی را متعادل کنید ، یعنی باید لباس ها را به صورت دستی به قدری جابجا کنید تا ماشین لباسشویی به تراز برسد و حین حرکت از خود صدا و لرزش ایجاد نکند.
همانطور که در روی ماشین لباسشویی ظرفیت آن نوشته شده است باید شما حین اضافه کردن لباس ها به آن دقت کنید که وزن لباس خشک می باشد و باید به صورت تئوری به اندازه ی یک دست بالای دیگ ماشین لباسشویی جای خالی باقی بماند تا ماشین لباسشویی به راحتی بتواند لباس ها را بشوید.
لرزش به علت خرابی شفت و سه نظام
یکی دیگر از دلایل مربوط به لرزش ماشین لباسشویی ،خرابی شفت سه نظام و آبکش میباشد.شفت و سه نظام در قسمت پشت آبکش قرار گرفته و به آن پیچ یا پرس شده است. مجموعه شفت سه نظام و آبکش به صورت یکپارچه در داخل دیگ قرار دارد و توسط کاسه نمد و دو عدد بلبرینگ که در نیم دیگ پشتی تعبیه شده ،مهار شده است و بصورت کاملا یکنواخت داخل دیگ میچرخد.اگر دیگ لباسشویی بیش از حد سنگین شود و این اتفاق چندین بار بیفتد،شاخه های سه نظام ترک براشته و درنهایت کاملا می شکند .در این حالت لباسشویی به شدت می لرزد و از جای ثابت خود خارج میشود و حرکت میکند.این ایراد معمولا با صدای شدید (تق تق) همراه است.
- همچنین انداختن پتو یا پرده های سنگین در لباسشویی باعث میشود آبکش که بصورت استوانه کاملا گرد و متقارن میباشد،تغییر شکل داده و از حالت تقارن خارج شود.نتیجه این تغییر شکل ،چرخیدن غیر یکنواخت و لرزش های شدید در ماشین لباسشویی است.
- لازم به ذکر است که همیشه به دلیل استفاده نادرست از لباسشویی این قطعات آسیب نمی بینند.مثلا اگر مدت طولانی( مثلا ۸ سال) از عمر لباسشویی بگذرد در اثر انباشته شدن جرم و رسوبات روی سه نظام،در این قطعه پوسیدگی ایجاد می شود و به مرور زمان می شکند.
- توجه کنید که عیب یابی و تعویض قطعاتی مانند شفت و آبکش ،کار بسیار سخت وپیچیده ای است و مستلزم اوراق مونتاژ کامل دستگاه میباشد.بنابراین از دستکاری ماشین لباسشویی توسط افراد غیر متخصص جدا خودداری شود.
لرزش به علت خرابی وزنه بالانس دیگ
- همانطور که می دانید موتور لباسشویی با سرعت بالایی میچرخد . در نسل جدید ماشین های لباسشویی این سرعت حتی به ۲۴۰۰ (rpm) دور در دقیقه رسیده است .البته توصیه می شود برای جلوگیری از فرسوده شدن قطعات لباسشویی، دور تند موتور قبل از شروع برنامه شستشو بصورت دستی تغییر داده شود .بهترین دور برای چرخش سریع موتور بین ۸۰۰تا ۱۲۰۰ (rpm) است. زمانی که در داخل لباسشویی لباس می ریزید و سیکل شستشو به مرحله خشک کن میرسد بدلیل سنگینی و عدم تعادل جزئی لباسها نوسانات دیگ خیلی زیاد می شود .برای بر طرف کردن این نوسانات تعدادی وزنه در قسمت های خاصی از دیگ لباسشویی تعبیه شده است.
- این وزنه ها دیگ لباسشویی را سنگین کرده و از حرکت بیش از حد آن جلوگیری میکنند.جنس وزنه ها از بتن یا فولاد میباشد و به دیگ لباسشویی پیچ شده اند .اگر به هر دلیلی این وزنه ها بشکنند یا پیچ نگهدارنده آنها شل یا کنده شود،دیگ لباسشویی از حالت بالانس خارج می شود و لرزش و تکان های شدیدی در لباسشویی ایجاد می شود.برای عیب یابی و رفع مشکل حتما از تکنسین با تجربه بالا کمک بگیرید.
لرزش به دلیل خرابی لاستیک (واشر) درب
- یکی از قسمت های مهمی که در هنگام بروز لرزش در ماشین لباسشویی باید به آن توجه شود لاستیک دور درب می باشد. وظیفه لاستیک دور درب لباسشویی ،علاوه بر آب بندی درب وجلوگیری از نشت آب ، داشتن حالت کاملا ارتجاعی و نرم برای همگام بودن با نوسانات دیگ می باشد.
- لاستیک از قسمت داخلی به دیگ و از قسمت بیرونی به بدنه (پنل جلویی) توسط فنر های مخصوص متصل شده است به گونه ای که قسمت میانی لاستیک مقداری تاخوردگی دارد تا بتواند در حین نوسان دیگ آزادانه باز و بسته شود .اگر لاستیک به مرور زمان حالت نرم و ارتجاعی خود را از دست دهد و سفت شود، دیگر قادر نخواهد بود تا همزمان با حرکت های دیگ ،نوسان کند .بنا براین لباسشویی به لرزش می افتد .
- برای چک کردن این موضوع ابتدا فنر دور لاستیک را جدا کرده و لاستیک را از قسمت متصل به بدنه جدا کنید و در این حالت از لباسشویی در دور خشک کن تست بگیرید.اگر لرزش لباسشویی برطرف شد مشکل از لاستیک دور درب می باشد و می بایست در جهت تعویض آن اقدام کنید.
کمک و فنرهای دیگ
در اکثر ماشین های لباسشویی اتوماتیک،جهت جلوگیری از لرزش های ناشی از چرخش سریع موتور و آبکش،کمک و وفنر قرار داده شده است. دیگ ماشین لباسشویی از بالا بوسیله ی تعدادی فنر(۲۴عدد) از لبه ی بالایی کابین آویزان شده است واز قسمت پایین دیگ بوسیله تعدادی کمک(۲۴ عدد) به کف کابین لباسشویی متصل شده است.در مدل های خیلی قدیمی تر ،به جای کمک از دو عدد کفشک استفاده شده است. در واقع مجموعه ی کمک و فنر سیستم دفع لرزش دیگ ماشین لباسشویی را تشکیل می دهند و در صورت بروز هرگونه مشکل در این قطعات، لباسشویی می لرزد.
- کمک لباسشویی از پوسته ،شفت و پدهای لرزه گیر تشکیل شده است. ،پد لرزه گیر به روغن مخصوص آغشته شده و در داخل پوسته قرار دارد . در هنگام کارکردن ماشین لباسشویی شفت داخل پوسته به صورت خطی حرکت میکند و با پدها درگیر میشود در نتیجه نوسانات دیگ دفع میشود.به مرور زمان این پد ها خشک و دچار خوردگی می شوند و خاصیت خود را از دست می دهند.به گونه ای که کمک های لباسشویی دیگر قادر به دفع نوسانات نخواهند بود ودر لباسشویی لرزش ایجاد می شود.
- در صورتیکه فنر های متصل به دیگ شکسته شوند ، از جای خود خارج شوند و یا ضریب سختی آنها تغییر کند، دیگ لباسشویی از حالت بالانس خارج میشود و عملکرد لباسشویی با لرزش و تکان های شدید همراه خواهد بود.
دررصورت خرابی کمک و فنر ها باید در جهت تعویض آنها اقدام شود.گفتنی است که عیب یابی و تعویض کمک و فنر به تجربه و تخصص بالایی نیاز دارد و می بایست حتما توسط تکنسین متخصص لباسشویی انجام شود.
لرزش لباسشویی به علت پوسیدگی کابین
اجزای مختلف ماشین لباسشویی در داخل کابین لباسشویی قرار گرفته اند.کابین لباسشویی به شکل مکعب مستطیل است و اجزای آن به هم پیچ شده اند ویا جوش خورده اند.قطعاتی مانند کمک وفنر از یک طرف به دیگ لباسشویی واز طرف دیگر به کابین متصل شده اند.همچنین پایه های لباسشویی نیز به قسمت کف کابین پیچ شده اند.گاهی در اثر رطوبت محیط ویا رطوبت ناشی از نشتی آب، قسمت هایی از بدنه که پایه،کمک یا فنر بر روی آن سوار شده اند دچار پوسیدگی و زنگ زدگی میشود.در اثر ایجاد پوسیدگی کابین، لباسشویی ثبات خود را از دست می دهد و به شدت می لرزد.بنا براین یکی از دلایل لرزش ماشین لباسشویی پوسیدگی و فرسودگی کابین آن میباشد.برای رفع ایراد باید بدنه کابین در قسمت های پوسیده باز سازی شود و یا به طور کامل تعویض شود.
تسمه کاهش حرکت دیگ
در ماشین های لباسشویی درب از بالا از تسمه های کاهش حرکت دیگ به منظور پوشش زیرین دیگ در حین چرخش استفاده می شود. تعداد این تسمه ها 4 تا می باشد که قسمت بالای دیگ و بدنه ی ماشین لباسشویی متصل می شود تا حرکت دیگ را به صورت نرمال جلوه دهد.
- بر اثر استفاده بیش از حد ماشین لباسشویی کم کم این تسمه ها کش می یابند و یا از بین می روند که باعث می شود دیگ به دیواره ی ماشین لباسشویی برخورد کند و حرکت نامنظم داشته باشد که این عامل باعث می شود در ماشین لباسشویی لرزش ها و تکان های شدیدی حس شود.
در صورتی که از این تسمه های کش آمده به صورت طولانی مدت استفاده شود باعث می شود عملکرد ماشین لباسشویی به طور کامل صورت نگیرد و پیشنهاد متخصصان تعمیر ماشین لباسشویی به این افرا این است که در صورت خرابی یکی از تسمه ها هر 4 تسمه بهتر است تعویض شود.
پیشگیری از خرابی ماشین لباسشویی
- همانطور که در مطالب فوق اشاره شد در اکثر موارد استفاده ناصحیح از ماشین لباسشویی علت خرابی قطعات آن است.بنابراین برای جلوگیری از صدمه رسیدن به سیستم دفع لرزش لباسشویی اگر موارد زیر رعایت شود عمر لباسشویی بیشتر شده و دیر تر به لرزش می افتد:
۱) از ریختن پتو ،روفرشی،پادری و پرده های سنگین که آب زیادی به خود جذب می کنند و سنگین می شوند در داخل لباسشویی جدا خودداری کنید.
۲) قبل از استارت برنامه بهتر است دور خشک کن را کمی کاهش دهید (کمتر از۱۲۰۰ دور در دقیقه).چون در دورهای بالا قطعات داخل لباسشویی زودتر مستهلک می شوند.
۳) لباسشویی را روی سطحی کاملا صاف و محکم قرار دهید.اگر کف آشپزخانه تان پارکت شده است حتما لباسشویی را از بالا مهار کنید.
۴) در هنگام اثاث کشی و جابجایی لباسشویی، حتما پیچ های ترانسفر را ببندید و در جابجایی دقت کامل کنید.
ارسال دیدگاه